Simfonia unei metropole

Un an de studiu intens al limbii germane, nenumăratele discuţii despre expresionismul german, entuziasmul și un frate la Berlin au constituit motivaţia perfectă pentru o călătorie memorabilă în capitala Germaniei. Astfel, am avut parte de patru zile pline, în decursul cărora am vizitat must-seen-urile Berlinului și am cunoscut particularităţile vieţii din cunoscuta metropolă.

Primele impresii au coincis cu imaginea orașului deja creată în mintea mea. Mi-am închipuit un oraș al contrastelor și am întâlnit un Berlin ce oscilează între clădiri istorice și arhitectura modernă, între tradiţie și inovaţie. Astfel, Berlinul împacă toate tipurile de oameni: de la romantici la pragmatici.

Primul obiectiv turistic vizitat este Alexanderplatz – una dintre principalele pieţe ale orașului, unde este situat Berliner Fernsehturm (Turnul de Televiziune), care este al patrulea turn din Europa după înălţime și are 368 de metri. Urmează cartea de vizită a Berlinului – Brandenburger Tor (Poarta Brandenburg), care iniţial purta denumirea Arca Păcii, iar piaţa în care se situează, Parizer Platz, a servit drept loc pentru desfășurarea manifestaţiilor militare din perioada Imperiului German și a Germaniei naziste.

Vizităm și Reichstag-ul, clădirea parlamentului german, numit și Bundestag, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Berlinului și cel mai vizitat parlament din lume. Principala atracţie a clădirii este cupola Bundestag-ului, care oferă o priveliște formidabilă a orașului.

Berlinul este și unul dintre principalele centre culturale ale lumii, iar muzeele și expoziţiile de artă prezintă o diversitate de artefacte istorice și lucrări artistice. Așadar, am vizitat Gemaldegalerie, muzeu de artă, în care sunt expuse operele unor pictori ca Albrecht Dürer, Jan van Eyck, Rafael, Botticelli, Tiţian, Caravaggio, Rembrandt și Vermeer.

Zidul Berlinului – simbolul Războiului Rece, parte a Cortinei de Fier, care a împărţit orașul în Berlinul de Est și Berlinul de Vest, este un alt important obiectiv al capitalei germane.

În Germania de Est, zidul era numit „Pavăza de protecţie antifascistă”, iar în Germania de Vest – „Zidul Rușinii”. Astăzi, doar o mică parte din Zidul Berlinului s-a păstrat în calitate de monument pentru viitoarele generaţii. Pe lângă încărcătura istorică, zidul reprezintă și o operă a pictorilor profesioniști și amatori. În 1989 acesta s-a transformat într-o surprinzătoare expoziţie de graffiti, dovadă a talentului artistic urban al germanilor.

Am pornit spre Berlin cu ferma convingere că voi avea de-a face cu o naţiune sobră și rece, însă am fost plăcut surprinsă să fiu salutată prietenos și tratată cu respect când intram în bloc sau vizitam o instituţie publică. Într-o zi am descoperit și generozitatea berlinezilor, care lasă în scara blocurilor cărţi sau o varietate de obiecte bine păstrate (de la haine la mobilă), pentru a fi preluate de alţi locatari ai blocului sau de nevoiași.

O altă curiozitate este că în fiecare zi în oraș au loc proteste mai mari sau mai mici, la care se pledează diverse cauze (de la circulaţia mijloacelor de transport la protecţia animalelor), ceea ce demonstrează unitatea berlinezilor, grija și interesul acestora pentru mediul în care locuiesc.

Așadar, călătorind la Berlin, am cunoscut un oraș cu oameni buni și frumoși, am conștientizat nivelul și viteza de dezvoltare a lumii din punct de vedere economic, tehnologic, cultural și am descoperit un nivel avansat al relaţiilor sociale, bazate pe încredere și corectitudine.

Berlinul respiră nu doar istoria unei naţiuni puternice, ci și istoria artelor și a curentelor artistice ce și-au avut originea în această capitală – o adevărată metropolă culturală a lumii.