Zece reguli pentru a începe cu dreptul. Teste de logică cu litere și cifre

O anecdotă celebră privind nivelul testelor

Testele sunt la îndemâna oricui: iată o anecdotă care dovedește acest lucru.
La sfârșitul celei de-a Patra Republici, un tânăr înrolat a reușit să rezolve într-un timp record toate testele folosite de armată la selectarea contingentului. A fost mai bun decât toți laureații marilor școli sau universități. Era, de fapt, un cioban modest din Poitu, care și-a întrerupt studiile la 13 sau 14 ani… Din partea presei a avut toată considerația: fotografii alături de generalul care comanda regiunea militară. Armata l-a făcut să-și reia studiile și, astfel, tânărul cioban a devenit profesor la Facultatea de Științe. A fost o onoare pentru armată, dar și pentru ofițerii care l-au remarcat de prima dată.
Așadar, testele dau oricui cele mai mari șanse și satisfacții intelectuale.

 

Zece reguli pentru a începe cu dreptul

1. Dați dovadă de agerime
Testele nu au pretenția să măsoare toate calitățile intelectuale ale unui individ. Dar utilitatea lor în măsurarea agerimii intelectuale este neîndoielnică. Veți observa cât de mult vi se va dezvolta, prin exercițiu,capacitatea respectivă.

2. Aveți încredere în voi
Chiar dacă unele teste vor părea dificile, trebuie să știți că rezultatele se vor ameliora pe măsură ce vă veți familiariza cu exercițiile. Fiecare problemă are o logică a ei. Cu un bun antrenament și exploatând exemplele alese, o veți găsi repede.

3. Învățați să vă concentrați
Fiți conștienți de acuratețea propriei intuiții. Nu vă lăsați distras de elementele exterioare (mediul exterior, vecinii…). Obișnuiți-vă să reperați elementele sau configurațiile particulare în cele generale.

4. Practicați gimnastica intelectuală în mod regulat
Obișnuiți-vă ochii cu observația rapidă. Obișnuiți-vă cu calculul mental. Alegeți-vă câteva exerciții potrivite și practicați-le în mod regulat. Faceți pauze și, mai ales, acordați-vă timp să le parcurgeți.

5. Descoperiți tehnicile de rezolvare
Familiarizați-vă cu principalele materiale: literele și cuvintele, cifrele și numerele, figurile geometrice, piesele de domino, dar și cu diferitele metode de rezolvare. Odată ce ați rezolvat diverse tipuri de exerciții, vă veți obișnui să le reperați mult mai repede.

6. Învățați să vizualizați corect
Inteligența dispune de propriile sale mijloace: literele și cuvintele, cifrele și numerele, figurile geometrice. Învățați să le vizualizați corect, să le descompuneți și apoi să le recompuneți, să vă imaginați succesiunile și combinările lor. Veți fi cu atât mai performant cu cât veți ști să le rezolvați mai repede, mai variat și mai creativ.

7. Învățați să construiți reprezentări mentale
Spre deosebire de exercițiile de tip întrebare-răspuns sau de simplele teste de cultură generală, nu e de ajuns să obțineți un singur rezultat. Trebuie să construiți, să creați servindu-vă de imaginația și logica dumneavoastră. Exercițiile vă testează deopotrivă capacitatea de organizare și de inovare.

8. Învățați-vă să manipulați instrumentele intelectuale
Învățați să faceți evaluări rapide, să intuiți răspunsul pe baza ipotezelor sau a probabilităţilor. Toate aceste funcții intelectuale sunt ușor de modelat și pot fi simulate de programe de calculator pentru a fi testate. Creierul este propriul dumneavoastră calculator. Ține numai de dvs. să-l faceți performant.

9. Organizați-vă timpul
Calculați de la bun început de cât timp dispuneți în medie: de exemplu, un minut pentru fiecare problemă. Consultați-vă întotdeauna ceasul. Încercați să câștigați timp cu problemele ușoare, astfel încât să dispuneți de o marjă de timp alocată problemelor mai complicate.

10. Luați deciziile rapid
…mai ales dacă vă pregătiți pentru un examen sau pentru un concurs.
Dacă după un minut nu ați găsit o soluție, treceți la problema următoare. Nu reluați exercițiul decât după ce ați parcurs tot materialul. Înaintați cât mai repede posibil. Testele sunt o cursă contra cronometru.

Teste de logică cu litere și cifre

_________________

 Valérie Clisson, Arnaud Duval, Teste de logică: exerciții și soluții. Traducere de Mirela Gabriela Papuc. Editura Polirom, Iași, 2006.