Scrisul ca sport

Majoritatea elevilor care au deja proiectată în minte o viitoare carieră nu preferă scrierea creativă. Mai ales dacă optează pentru medicină, drept sau inginerie, tinerii consideră că odată finalizate cele douăsprezece clase nu mai au nevoie să scrie eseuri. Ba mai mult de atât, nici cele pe care le scriu la momentul actual nu cred că le folosesc la ceva.

Cu toate acestea, scrisul este asemenea sportului, te ajută să te menţii în formă. Adică stimulează imaginaţia și gândirea, îmbunătăţește capacităţile lingvistice și îmbogăţește vocabularul. Or, pe parcursul vieţii sunt numeroase situaţii în care limbajul și creativitatea ne salvează.

Începând cu facultatea, suntem supuși diferitor provocări ce necesită o imaginaţie bogată, iar răspunsurile de la orele de filozofie, care sunt în primul an la toate facultăţile, trebuie să fie adevărate bombe de creativitate. Chiar dacă sunt și discipline mai concrete, un răspuns interesant întotdeauna ne deosebește de ceilalţi și ne asigură numeroase avantaje.

Chiar și la interviurile de angajare, un răspuns coerent și original va reprezenta un atu. Mai ales că, împrumutând din practica americană, agenţii companiilor pun întrebări și propun situaţii dintre cele mai trăsnite. Astfel, mulţi intervievaţi au fost puși în situaţia de a-și povesti copilăria, de a scrie cum se văd peste cinci ani, de a vinde un stilou invizibil sau de a spune ce ar face dacă ar ateriza pe planeta Marte. „Creativitatea înseamnă să vezi ceva ce încă nu există”, spune scriitorul american Michael Shea.

Pe lângă aceasta, scrisul este și o activitate plăcută, ca o plimbare cu bicicleta sau ca o ciocolată caldă. O pauză de scriere creativă ne ajută să ne relaxăm, să ne eliberăm de gândurile negative și să ne arhivăm anumite emoţii sau trăiri personale. În secolul trecut atât scriitorii, cât și intelectualii ţineau jurnale. Prin intermediul acestora reușeau să își fixeze anumite momente importante din viaţă, dar și să exerseze în ale scrisului.

Mai nou, se folosesc blogurile. Chiar dacă acestea conţin scrieri de orice fel, cert este că oamenii nu au încetat să scrie, ba din contra, numărul acestora a crescut considerabil. De la blogurile de tip jurnal până la blogurile de opinie, scrierea mai mult sau mai puţin creativă este o pasiune de neînlocuit. Iată de ce eseurile de la școală nu ar trebui să ne pară terorizante, ba, din contra, să fie niște provocări care să ne dezvolte multilateral.

Odată puși în pielea adolescentului miop, nu e necesar să căutăm imaginaţie, ci, pur și simplu, să scriem mult pentru a scrie bine. Scrierea creativă nu se învaţă în trei ani de facultate, aceasta se învaţă pe parcursul întregii vieţi. Nu există trucuri și nici lecţii care să ne facă buni în scriitură. Există exersarea, care poate fi exploatată oricând și oricum. Iar dacă credem că nu suntem buni la scris, să ne aducem aminte „că un profesionist a construit Titanicul, iar un neprofesionist, arca lui Noe”.