Majoratul Millenium-ului

Au ajuns pe arena muzicii autohtone în ajunul celui de-al treilea mileniu și au devenit una dintre cele mai longevive formaţii de la noi. Muzica interpretată de ei este greu de definit, însă plăcut de ascultat. O combinaţie deosebită între folclor, ethno-rock, elemente de jazz – toate aranjate pe voci. Fiecare solist cântă cu vocea și știe să mânuiască muzical cel puţin un instrument. Muncesc din greu și asta îi face adevăraţi profesioniști. De 18 ani, „Millenium” ne bucură auzul cu piesele și colindele lor.

Trupa „Millenium” a apărut în 1997 la Chișinău. Iniţial, formaţia purta o altă denumire: „Clasa Vedetelor”, cu care a și participat la competiţia muzicală „Slaveanski Bazar”. Mai târziu a fost simţită nevoia ca trupa să fie rebotezată. Dat fiind faptul că se afla pe atunci înaintea celui de-al treilea mileniu, s-a constatat că denumirea „Millenium” se potrivește formaţiei. „Millenium” cântă o muzică care diferă de ceea ce se face și se ascultă la noi. Este vorba de folclor prelucrat, muzică profesionistă, condimentată într-un stil ethno-pop, ethno-rock. Publicul trupei este delicat și o apreciază la justa valoare. Aranjamentele sunt făcute de Sandu Gorgos, tot el fiind și unul dintre primii soliști ai formaţiei, alături de Aliona Triboi, Victoria Mahu ș.a.

La început, când formaţia doar se născuse, repetiţiile aveau loc într-o cameră de sub cupola circului. Acum însă, de mai mulţi ani, tinerii din formaţia „Millenium” fac repetiţii în studiourile lor, care se află în subsolul Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga”.

…stricteţea, organizarea și munca sunt ingredientele unui proces prin care se dobândește muzica adevărată.

 

O zi din viaţa membrilor formaţiei „Millenium” nu este deloc simplă. Aceasta începe dis-de-dimineaţă. Repetiţiile pornesc de la ora 8:00 și se încheie la 20:00. Douăsprezece ore de repetiţii, vocalize, exerciţii individuale la instrumente și exerciţii vocale. De la începuturi și până în prezent, formaţia „Millenium” a avut 54 de membri. O cifră considerabilă. Natalia Gordienko, Victoria Mahu, Alex Calancea, Cornelia Ștefăneţ, Gheorghe Postoroncă, Lucian Rusu, Nadin Trohin, Natalia Barbu, Eugen Negruţă și mulţi alţii sunt cei care au făcut parte din formaţie și de aici și-au luat zborul spre alte orizonturi. Toţi au reușit să aducă ceva nou familiei „Millenium”, al cărei tată este considerat Vlad Gorgos, fondatorul formaţiei.

Vlad Gorgos este perfecţionist și are așteptări mari de la trupa „Millenium”. Momentan, formaţia numără peste 5000 de ore de repetiţii pe an, dar și un palmares întreg de premii și trofee. Membrii acesteia sunt convinși că stricteţea, organizarea și munca sunt ingredientele unui proces prin care se dobândește muzica adevărată, cea de calitate. Pe lângă faptul că își educă învăţăceii, Vlad Gorgos este bunic, are tocmai 10 nepoţi. Astfel, atenţia fondatorului se împarte inevitabil între cei mici și formaţia „Millenium”.

Toţi membrii formaţiei au studii muzicale, însă alături de Vlad Gorgos muzicienii progresează, devenind adevăraţi profesioniști în domeniul pe care și l-au ales. Din cauza crizei, „Millenium” la ora actuală este format din patru membri, deși ar fi trebuit să fie opt.

Este vorba de Olga Gorcinschi, vioristă. Ea face parte din formaţie începând cu anul 2005, înainte de preselecţia naţională a concursului „Eurovision 2005”. Alex Zgureanu este chitaristul trupei, dar cântă și cu vocea. Este membru al formaţiei din același an, înainte de participarea formaţiei la „Cerbul de Aur” din Brașov. Alex este unicul familist dintre toţi cei patru membri ai „Millenium”-ului. El are și o fiică – Andreea, care-i seamănă leit. Tatiana Ceban este vocalistă și percuţionistă. Iar Diana, cea mai tânără membră a formaţiei, are doar 16 ani și își face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”.

Prima piesă a trupei „Millenium” a fost „Doina”, înregistrată ulterior pe primul album al formaţiei, care se numește „Steaua nordului”. La sfârșitul anului 2002, „Millenium” lansează albumul de colinde „Creștini, Crăciunul a sosit”. În 2003 a fost realizat albumul „Fata sihastră”, care cuprinde piesele bine cunoscute „Fata sihastră” și „Culoarea dragostei”. Solistă în acea perioadă era Nadin Trohin.

În 2003 a venit o serie nouă de soliști în trupa „Millenium”, iar cu trei ani mai târziu formaţia obţine Premiul Mare la Concursul „Tineretul balcanic” din Bulgaria. La Chișinău, i se acordă Premiul Mare la Concursul „Două inimi gemene”, iar în 2007 formaţia „Millenium” câștigă Marele Premiu în Spania, la Concursul „VEO VEO”.

Albumul „Colindăm colinda” apare în 2006, iar peste trei ani formaţia bucură publicul cu un nou album, la care participă și renumitul interpret de muzică populară din România Benone Sinulescu. Este un album care îmbină stilul tradiţional cu influenţe jazz și pop-simfonice; conţine 14 piese semnate de Benone Sinulescu. Această colaborare inedită i-a adus formaţiei multe concerte, concursuri, la care a obţinut numeroase premii. Tot alături de Benone Sinulescu, membrii formaţiei au fost într-un turneu în Canada.

Formaţia „Millenium” s-a întors acasă de la Concursul Internaţional de Muzică Uşoară „Kaunas – Talente 2012” din Lituania cu marele trofeu şi două premii întâi, la categoria „solişti”. Aici trupa a concurat cu reprezentanţi din 16 ţări. Formaţia „Millenium” a concertat în mai multe ţări: în Serbia, Muntenegru, Macedonia, România, Turcia, Estonia, Republica Belarus, Franţa și Canada. A participat la foarte multe concursuri, unde a demonstrat că munca pe care o face zilnic aduce roade bogate.