Polisemii ingenioase

În 1929, Borges a câştigat 3000 de pesos într-un concurs municipal. Cu banii obţinuţi a cumpărat, la mâna a doua, o ediţie a Enciclopediei britanice, pe care obişnuia să o consulte la Biblioteca Naţională. De-a lungul vieţii sale, Borges s-a referit de multe ori la această lucrare şi niciodată nu a dezminţit legenda potrivit căreia o citise în întregime, de la primul până la ultimul volum – al treizecilea.

Răsfoind Enciclopedia universală britanică, în opt volume, am descoperit un cuvânt mai puţin obişnuit: chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg.

De aici a şi venit ideea unei noi probe literare pe care am propus-o elevilor claselor a XI-a în cadrul unei lansări de revistă la Liceul Teoretic „Antioh Cantemir” din Chişinău. Având cuvântul în faţă, liceenii şi-au concentrat eforturile în a presupune semnificaţia acestui cuvânt deosebit.

Enciclopedia atestă următoarele: lac din centrul statului Massachusetts, SUA. Este numele indian al lacului, considerat a fi în limba algonkin, care se pare că înseamnă: „tu pescuieşti pe malul tău, eu pescuiesc pe malul meu, nimeni nu pescuieşte la mijloc”.

Iulia Iordăchescu

 

Pentru mine, cuvântul acesta este foarte neobişnuit şi interesant. Aş vrea să cunosc sensul lui adevărat. Mi se pare că este un cuvânt foarte vechi şi ar putea să descrie anumite fenomene din natură sau din viaţa oamenilor din trecut. Dar eu sunt sigură că acest cuvânt n-a fost folosit des, deoarece este prea lung şi se pronunță greu.
Tatiana Mihailova

 

Cred că acest cuvânt are un sens ascuns, filosofic. Consider că este o tablă cu nişte simboluri care ne pot da un răspuns sau ar putea să fie un descântec la indieni.
Antonina Zavtur

 

Nu ştim sensul acestui cuvânt,
Nici nu ne trebuie să-l ştim,
Deoarece că cuvintele în lume
Adesea au un preţ foarte mic.
Alexei Niculin

 

Cine a inventat acest cuvânt?! Poate, este din limba germană? Da…, cred că mai am multe de citit ca să pot să descifrez acest cuvânt magic. Poate, este o denumire a unui râu, a unui lac sau a unui oraş mic.
Vladislav Borodaci

 

Cuvântul din faţa mea este foarte lung. Cred că este alcătuit din nişte cuvinte mai mici. Presupun că acest cuvânt ar însemna ceva important. Acesta poate semnifica denumirea unor lacuri din Marea Britanie sau e vreun termen din indiana veche sau egipteană. Consider că este ceva antic care a ajuns şi până la noi.
Cristina Plămădeală

 

Acest cuvânt semnifică ceva trist şi dureros. Aşa mi se pare din cauza mulţimii de litere g. Poate ceva trist, dar totodată şi ceva genial. În cuvântul acesta o mare parte din toate literele de g sunt duble: gg. Astfel se dublează puterea semnificaţiei acestui cuvânt. Am numărat 17 litere de g. După părerea mea, acest cuvânt a provenit de la alte 17 cuvinte care încep cu litera g. De exemplu: genial, global, glorios etc.
Vlad Guţu

 

Cuvântul dat conţine atât alb, cât şi negru. În opinia mea, el defineşte începutul şi sfârşitul lumii.
Elena Bica

 

Ce înseamnă cuvântul Chargo? Este numele unui om vestit. Chargo era un iluzionist, care a cucerit toată lumea. Magia lui îi amuza pe oameni, dar îi şi speria. El a fost primul dintre iluzioniştii lumii care au descoperit misterul înşelării ochilor noştri, punând începutul tuturor felurilor de vrăji.
Ana Ivanova

 

În acest cuvânt se repetă câteva îmbinări de litere: chan, gan, man şi de aceea, când îl citesc, îmi pare că citesc o poezie. În opinia mea, este un cuvânt de iubire dintr-o limbă foarte veche. Posibil că atunci când bărbatul voia să spună ceva frumos femeii, îi spunea această poezie.
Marina Ivanova

 

Am citit cuvântul dat, de care n-am mai auzit niciodată. Ştiu că cele mai dificile cuvinte sunt în medicină. Dar mi se pare că nu e de-acolo. E ceva despre magie – e ceea ce îl poate ajuta pe om.
Dumitru Cataev

 

Am văzut în acest cuvânt un şir de litere şi am identificat cuvântul „bun”. Acest cuvânt parcă are o energie pozitivă. Se pare că eu văd ceva misterios, plin de sens şi trebuie să descopăr rostul acestui cuvânt lung. Mie mi s-a părut interesant să meditez asupra unui exerciţiu de aşa fel.
Maria Rudi

 

Din punctul meu de vedere, acest cuvânt seamănă cu o vrajă ce se spunea în timpurile vechi, paralel cu nişte dansuri stranii. Sau, probabil, este o denumire a unui popor, ce locuia pe pământ cu mii de ani în urmă, sau o limbă veche. Ar putea fi cel mai lung cuvânt care există.
Alexandrina Motruc

 

Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul corect la această întrebare. Putem să presupunem că este un nume vechi al unui vrăjitor. Poate, citind acest cuvânt, vom avea dorinţa de a scrie versuri, proză, vom avea capacitatea de a descoperi ceva nou în noi/în lume.
Irina M.

 

Cred că nimeni dintre noi încă nu s-a întâlnit cu acest cuvânt, dacă nu a citit Enciclopedia britanică, dar putem să presupunem ce înseamnă. Poate, e legat de istoria Angliei sau e un cuvânt în care e ascunsă cheia ce poate deschide o mare taină, care era păstrată de familia reginei.
Ana Vasilieva

 

Se consideră că prima impresie e cea mai corectă. Şi dacă e vorba de limba engleză, îmi vine să cred că acest cuvânt este legat de ceva semnificativ şi uimitor. Într-adevăr, litera g m-a speriat şi am citit cu dificultate acest cuvânt, dar în limba engleză există cuvântul charming, ceea ce înseamnă o calitate miraculoasă, ceva magic. E un cuvânt care simbolizează ceva global, valoros şi miraculos.
Vlada Marţefleac

 

Acest cuvânt din Enciclopedia britanică cred că e un termen ştiinţific, care nu este des folosit de oamenii simpli. Este foarte interesant faptul că are 17 litere de g din totalul de 49. Ar putea fi şi un nume care provine din Antichitate.
Alexandru Cebotari

 

Prima dată în viaţă văd un cuvânt creat din 49 de litere. Din cauza repetării literelor g şi h, mi se pare că acest cuvânt are legătură cu limba germană, dar după auz cred că are legătură mai curând cu limba chineză. Lungimea cuvântului ne sugerează o anumită istorie. Acum înţeleg de ce se considera mare lucru să ştii conţinutul acestei enciclopedii.
Eugen Mahov