Pe cer au apărut două luni
1Q84 a apărut la Editura Polirom în 2012 şi îi aparţine lui Haruki Murakami, scriitorul japonez căruia i-am citit toate cărţile şi care nu m-a decepţionat niciodată.
1Q84 este o carte în trei volume, al cărei titlu desemnează anul 1Q84, an care marchează începutul unei alte lumi, o lume a fanteziei, construită însă foarte credibil în jurul celor două linii de naraţiune. Pe de o parte, Aomame, o tânără ucigaşă, are misiunea de a lichida un bărbat de o răutate malefică, Liderul, acţiunile căruia sparg toate limitele imoralităţii umane, ea având o metodă specială de a ucide, astfel încât moartea să pară naturală. Pe de altă parte, Tengo, un matematician care are drept hobby scrierea romanelor, este rugat de către un prieten editor să rescrie cartea unei fete dislexice, pentru că acea carte avea ceva special, însă autoarea ei, Fukaeri, nu avea capacitatea de a transpune literar povestea.
Cartea în jurul căreia se ţese naraţiunea legată de Tengo se numeşte Crisalida de aer. În această carte pe cer apar două luni, iar această imagine este unul dintre centrele de greutate ale romanului. Cele două luni apărute pe cer desemnează intrarea în anul 1Q84, care e o altă lume decât cea ştiută până acum de personajele cărţii. Cele două luni apar în realitatea lui Aomame, tânăra ucigaşă, iar, mai târziu, şi în realitatea lui Tengo, matematicianul pasionat de beletristică care urma să rescrie Crisalida de aer pentru ca Fukaeri, tânăra dislexică, să ia premiul pentru debut şi, ulterior, cartea să ajungă bestseller, întreaga lume având acces la ea. Dar, înainte de toate, cele două luni au apărut în Crisalida de aer.
Rescrierea Crisalidei de aer stârneşte pe furiş puteri supranaturale ce pun în pericol destinul lumii, transportând-o, temporal şi fizic, din anul 1984 în anul 1Q84. Legătura dintre cele două linii de naraţiune ţine nu doar de Crisalida de aer, cartea rescrisă, pe care, într-un moment dat, apucă să o citească chiar şi Aomame, în volumul al doilea, ocazie cu care aflăm şi noi, cititorii romanului 1Q84, povestea care se ascunde în spatele acelei cărţi fără de cusur pe nume Crisalida de aer. Legătura dintre cele două naraţiuni o face dragostea tacită dintre Aomame şi Tengo, ei fiind îndrăgostiţi unul de altul, când se aflau în clasa a 4-a. Atunci Aomame îl apucase pe Tengo de mână, apoi se desprinse de el şi fugise, imagine care l-a bântuit pe Tengo ani de-a rândul, imagine care a bântuit-o pe Aomame. Toată viaţa Aomame l-a iubit pe Tengo şi Tengo a iubit-o pe Aomame, deşi nu au fost vreodată împreună şi nu se ştie dacă vor fi.
1Q84 este o piesă perfectă de ficţiune. Firul epic decurge echilibrat şi armonios, prin forţa internă a stilului temperat de calmitatea generală a condeiului murakamian, trecut prin firul realităţii cu întreruperile nodurilor de erotism. Murakami păşeşte mereu în imprevizibil, nu urmează niciun curent literar şi nu îşi forţează imaginaţia. El se distinge prin naturalism, căutând poveştile dinăuntru-i şi punându-le în cuvinte potrivite, lucru pe care şi trebuie să-l facă un scriitor adevărat, după cuvintele unuia dintre personajele sale.