Evenimente culturale marca ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău

Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a sprijinit iniţiativa de a organiza „Zilele Filmului Românesc la Chișinău” împreună cu Asociaţia Cineaștilor Independenţi din Republica Moldova „Alternative Cinema”, Compania de Producţie Cinematografică ROVA FILM (România) şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Evenimentul a avut loc în perioada 21-25 octombrie 2015 la Cinematograful „Odeon” şi la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău.

Evenimentul a adus în faţa publicului din capitala Republicii Moldova o selecţie de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori clasici. Printre peliculele proiectate se numără: „Aferim!”, regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin (2015), „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai bună actriţă în rol principal și pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012), „Balanţa” de Lucian Pintilie (1992), „Comoara” de Corneliu Porumboiu, selectat la Festivalul de Film de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard (2015) ș.a.

Cu aceeaşi ocazie, au fost organizate și întâlniri ale publicului cu personalităţi ale cinematografiei române, printre care regizorii Marian Crişan şi Ioan Cărmăzan, criticul de film Valerian Sava, actorul Bogdan Stanoevici, scenaristul Florin Lăzărescu ş.a.

 

Expoziția „Gellu Naum și suprarealismul românesc”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din București și Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a organizat la Galeria MoldoFacciata, amplasată pe faţada principală a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, expoziţia „Gellu Naum și suprarealismul românesc”.

Punctul de plecare al acestui proiect îl constituie imaginile oferite de Muzeul Naţional al Literaturii Române, care a organizat o expoziţie dedicată lui Gellu Naum la București. ICR Chișinău a adaptat această expoziţie, venind cu alte detalii legate de viaţa și opera scriitorului.

Gellu Naum s-a născut pe 1 august 1915, la București. La îndemnul prietenului său, pictorul Victor Brauner, scriitorul pleacă să studieze la Paris, la Sorbona, unde intră în contact cu grupul suprarealist francez al lui André Breton. Întors în ţară în 1939, va fi mobilizat și trimis pe front. În anul 1941, în plin război, se constituie grupul suprarealist român (din care face parte și Gellu Naum), a cărui activitate deosebit de intensă între anii 1945 și 1947 îl va face pe André Breton să afirme: „Centrul lumii (suprarealiste) s-a mutat la București”.

Alcătuită din 18 bannere, expoziţia este dedicată marcării a 100 de ani de la nașterea unuia din cei mai importanţi poeţi români ai secolului douăzeci. Perioada de expunere va dura până pe 20 noiembrie 2015.

 

Anim’est împlinește 5 ani

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină cea de-a cincea ediţie a Festivalului dedicat filmului de animaţie Anim’est. Tema evenimentului din acest an este „animaţie și muzică”. Celebrarea celor cinci ani a fost marcată, în deschiderea festivalului, de proiecţia filmului „Muntele magic” (2015), în regia Ancăi Damian. „Muntele magic”, o coproducţie România – Franţa – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Alte momente-cheie ale Anim’est-ului din acest an au fost proiecţiile filmelor „Pink Floyd: Zidul” (Marea Britanie, 1982), „Sita cântă blues” (SUA, 2008), „Oblio” (SUA, 1971) și, desigur, secţiunea de scurtmetraje „Music and Animation”.

 

EUNIC a ajuns în Moldova

La Chișinău a fost creată reprezentanţa (clusterul) EUNIC (Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură) în Republica Moldova. Clusterul EUNIC Moldova a fost constituit prin acordul institutelor naţionale de cultură din patru ţări membre ale Uniunii Europene: Franţa, Germania, Polonia și România. Scopul activităţii EUNIC este crearea de parteneriate eficiente între institutele culturale naţionale în vederea promovării valorilor culturale, a diversităţii în cultură, a stimulării dialogului și a cooperării culturale a Uniunii Europene cu alte ţări ale lumii. Președinte al clusterului EUNIC Moldova pentru perioada 2015 – 2016 a fost ales academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

EUNIC a fost înfiinţată în 2006 și include 34 de organizaţii culturale din cele 28 de ţări membre ale UE, iar clustere EUNIC există în 90 de ţări ale lumii. Republica Moldova devine, astfel, a 91-a ţară în care se creează o reprezentanţă EUNIC.