Curiozități despre 7 scriitori din programa școlară

Camil Petrescu
A făcut tot posibilul să ajungă pe front în Primul Război Mondial, deși era constant respins – fie din cauza fizicului, nu prea impunător, fie din cauza lipsei banilor necesari pentru a plăti garanţia cerută la înrolare. Ajuns totuși în luptă, este declarat mort; apare însă un an mai târziu, în 1918, fiind eliberat din lagărul în care fusese reţinut.

Marin Preda
Nu scria cu creionul ori cu pixul, ci cu un stilou de aur, care nu a mai funcţionat niciodată după moartea lui. Pe 16 mai 1980, la Mogoșoaia, scriitorul este găsit decedat. Majoritatea cunoscuţilor suspectează o crimă. Dosarul său este făcut public mai târziu, iar din acesta reiese că moartea a fost cauzată de asfixiere prin acoperirea căilor respiratorii.

Mihai Eminescu
A fost ales membru al Academiei Române, dar asta abia după ce s-a stins din viaţă, iar un asteroid, denumit iniţial doar „9495”, a fost redenumit în 2000 „9495 Eminescu”. Se știe că a compus poezii de dragoste sau dedicate iubitei sale, Veronica Micle, dar acest lucru pare să ţină ascuns faptul că Veronica nu a fost singura femeie pe care a iubit-o.

Poetul a avut o relaţie chiar cu verișoara lui Caragiale, Cleopatra Leca Poenaru – și ei i-a scris poezii. Era internat într-un sanatoriu atunci când a murit, fiind „tratat” cu cocaină și morfină pentru „nebunia” de care era acuzat. I s-au găsit în buzunar două poezii, dovadă a faptului că era suficient de lucid încât să-și respecte eterna pasiune.

Lucian Blaga
Ca multe personalităţi ale României, avea un doctorat în filosofie. A fost ministru și atașat cultural în mai multe ţări europene. Spiritul său liber, care l-a făcut să scrie poezii extrem de apreciate acum, a fost și cel care a cauzat interzicerea acestor poezii pe toată durata vieţii scriitorului, deoarece acestea nu erau deloc apreciate de către sistem.

Liviu Rebreanu
S-a oferit voluntar pentru a se alătura războiului, dar a fost respins. Fratele său, Emil, a fost acuzat de dezertare și a fost spânzurat, fiind îngropat între Ghimeș și Palanca, unde se află un monument în cinstea lui. Povestea lui Emil a servit drept inspiraţie pentru romanul Pădurea spânzuraţilor.

Ion Luca Caragiale
A fost acuzat că ar fi plagiat „Năpasta”. Dezamăgit de ţara sa, a vrut să se mute în provincie, dar ulterior a luat decizia de a-și duce restul zilelor la Berlin, unde s-a exilat de bunăvoie. A mai scris totuși despre români și despre caracteristicile tragicomice ale ţării sale. L-a dat în judecată pe cel care-l acuzase de plagiat (câștigând procesul), iar avocat i-a fost nimeni altul decât Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Tudor Arghezi
Numele său real era Ion Nae Theodorescu. A fost închis din motive politice, căci scrierile sale nu erau totdeauna comode pentru cititori. A parodiat și a ironizat și aspectele vieţii membrilor Bisericii, încă un motiv pentru a nu fi perceput drept model de către contemporanii săi.

__________________
Sursa: hyperliteratura.ro