Cum să citești mai repede și mai mult

Ţi-ai făcut o listă de lecturi pentru viitorul apropiat și nu găsești „timp” să termini toa­te cărţile? Sau, pur și simplu, vrei să-ţi mărești viteza cu care citești, pentru a lectura mai multe cărţi în intervalul în care, de obicei, ai citi numai una?

Am stat de vorbă cu mulţi ci­titori înrăiţi, oameni avizi de literatură, dar și de cărţi de specialitate, oameni care nu pot trăi fără să dea gata chiar și două sau trei titluri într-o singură zi. Și, după cum spu­neam, dincolo de tehnicile do­bândite în timp, există câteva sfaturi sau mici secrete pe care le-am adunat de la fieca­re, care nu necesită niciun fel de pregătire intensivă, ci sunt doar simple obiceiuri de „îm­prumutat”, care pot ajuta pe oricine să ajungă să devoreze cărţi mult mai intens și mai rapid decât o fac de obicei.

1. Impune-ţi un număr minim de pagini de citit pe zi

În loc să deschizi o carte doar când ai chef (deși cheful vine citind, nu?) sau timp, cel mai bine este să începi să-ţi faci un program clar pentru a citi, stabilindu-ţi un număr minim de pagini (sau un capitol/câte­va capitole) pe care să le citești zilnic. Principala regulă pentru a ajunge să citești mai mult este să nu lași să treacă o zi fără să citești câteva pagini, oricât de mic sau de mare ar fi numărul lor. Așa cum îţi faci timp pentru a mânca și îţi organizezi mese­le, așa cum te speli dimineaţa pe dinţi sau faci un duș și celelalte nenumărate tabieturi zilnice, trebuie să incluzi și cititul în pro­gramul tău.

2. Corelează cititul cu alte activi­tăţi

Știi bine că în rutina de zi cu zi sunt o grămadă de lucruri pe care le faci și cărora le poţi alătu­ra o carte, începând de la drumul spre școală, de fapt la orice drum ai în plan, mai ales când vine vorba de călătorii mai lungi. Poţi face din trafic, din momentele de așteptare și din distanţele lungi pe care le ai de parcurs adevă­rate momente-cheie pentru citit. Și chiar dacă ești șofer, nu doar pasager, există cărţi audio. Dacă gătești ceva, până fierbe mânca­rea, așază-te la masa din bucă­tărie și începe o lectură scurtă. Citește, de exemplu, la sală, când îţi faci încălzirea pe bicicletă. Scoate cartea înainte de o întâl­nire la care ai ajuns mai devreme.

3. Citește mai multe cărţi deoda­tă

O bună metodă de a mări numă­rul titlurilor citite este să citești în paralel două-trei cărţi. Se întâm­plă de multe ori să te poticnești în lectura unei cărţi, mai ales dacă aceasta este una greoaie. Sau pot fi, pur și simplu, capitole sau bucăţi care să îţi displacă sau să nu te atragă la fel de mult ca restul cărţii, iar asta poate duce la amânarea lecturii sau la citirea foarte lentă. Ei bine, atunci e momentul ideal să închizi cartea și să o schimbi cu alta, de alt gen. O carte mai ușoară sau una de specialita­te, dacă tocmai ai întrerupt un roman.

4. Locul și timpul potrivite pentru citit

Locul unde citești se dovedește a fi un factor foarte important în viteza, dar și în calitatea lecturii pentru mulţi cititori. La fel este și timpul zilei. De­sigur, acestea depind foarte mult de obiceiurile și gusturile fiecăruia, însă cei mai mulţi cititori preferă să citească în liniște, singuri. Cititul este cel mai bun acasă, iar dacă are loc afară, într-un parc, pe o terasă liniștită sau în transportul în comun, foarte mulţi preferă să asculte muzică la căști (de obi­cei, fără versuri) pentru a nu fi deranjaţi de ceea ce se întâm­plă în jur. Și nu doar locul este important, ci și poziţia de citit. Cele mai bune lecturi au loc în fotoliu, la masă sau la birou, într-o atmosferă liniștită, cu telefonul, televizorul, radioul și mai ales laptopul deconec­tate.

_________________

sursa: hyperliteratura.ro