Balamalele destinului
Când era de vârsta mea, bunica mergea la hore în fiecare duminică, proaspăt măritată, zglobie și cu flori în păr. Mama era membra unei organizații revoluționare a tineretului sovietic și purta o pereche de blugi de care făcuse rost cu dificultate. Asculta disco și avea părul cârlionțat de chimie. Iar eu? Eu am Indie rock în căști, multe vize în pașaport, prieteni pe toate continentele, poze pe facebook, imagini pe care 7 miliarde de oameni le pot accesa cu o simplă mișcare tactilă pe un ecran multi-touch.
Epoca în care trăiesc tinerii de azi se conturează în jurul unei libertăți covârșitoare. Sub egida democrației, ei au șansa și capacitatea de a alege când, unde și cum să fie. Oricare ar fi opțiunea preferată, aceasta va fi iminent influențată de… tendințe. Tendințele ghidează alegerile, iar acest adevăr se desfășoară astăzi într-un mediu al tehnologiilor informaționale.
Mai ieri mâzgăleam telegrame fără punctuație și aveam un singur program radio sau tv pe săptămână. Nicio generație nu a trecut și facem schimb de informații prin conexiuni wireless, avem gadgeturi care se unesc într-o rețea colosală the world wide web și din care sar, erup, scapă imagini în dimensiuni 3D ce bat realitatea. Tinerii, prea slabi de înger, se lasă pradă acestei revoluții internautice, în special rețelelor de socializare. Butonul Facebook a creat o adevărată reflexie a existenței, o compilare autentică de poze, informații și gânduri ale oamenilor. Tinerii dezvăluie excesiv fapte și date pe care, de regulă, nu le-ar oferi oricui. Însă bată-le-ar norocul, tendințele sunt de vină. Dar problema nu vizează doar securitatea. Facebook devine o manevră psihologică în urma căreia integrăm internetul în firesc. Îl transformăm dintr-un obicei în deprindere, dintr-o habitudine în comportament. Viața noastră devine una trăită în concubinaj cu mulți roboței inteligenți și până la urmă, periculoși pentru sănătate. Dar astea sunt tendințele. Comentariile moralizatoare nu dau rezultatele dorite (știu mamele despre ce vorbesc), trebuie depistate alte tranșări ale acestei problematici.
Să încercăm să întoarcem moneda și să-i descoperim strălucirea. Dincolo de contribuțiile în știință și medicină, internetul poate reprezenta un aport considerabil în evoluția noastră. Acest lucru nu se reduce la descărcarea de referate, cum procedează mulți dintre cei care văd doar posibilitățile interactive de astăzi. Pe același dubios și controversat Facebook, putem găsi zeci de grupuri ale oamenilor pasionați de lectură, cum ar fi „Citesc, deci sunt sexy”. Mii de pagini de anticariate on-line, mii de linkuri care ne retrimit la curiozități și descoperiri din toate timpurile. Cu lejeritate, găsim asociații studențești, anunțuri de voluntariat, comunități care luptă pentru anumite drepturi. Orice agenție mare de știri sau revistă are pagină pe Facebook, pe care o actualizează cu regularitate.
Tehnica nu a dezvoltat doar aparate de joc, dar și e-readers (kindles), tablete ce permit lectura în format electronic fără să afecteze vederea. Și asta a devenit o tendință printre tineri. Se încearcă transformarea lecturii într-o activitate chic, fancy și nu una de tocilar, cum era considerată mult timp. Pe tabletele ce capătă popularitate, se pot găsi cursuri gratuite de la cele mai mari universități și instituții mondiale, precum Stanford, Yale, Oxford sau New York Public Library. Acestea nu prezintă doar material teoretic, ci ne introduc într-o complexă comunitate unde putem face cunoștință cu alți oameni interesați de cursul pe care îl urmăm. Alegerile sunt balamalele destinului, afirma Edwin Markham. Alegerea e în și după noi.
În cele din urmă, tendințele rămân niște atitudini, niște înclinări și năzuințe pe care le urmez mai mult sau mai puțin. Duminica, mă așez la aceeași masă cu oamenii pe care îi iubesc și care au urmat cu totul alte tendințe și care, probabil, nu le înțeleg pe ale mele. Dar iubirea nu e o tendință, e omniprezentă.