Aștri, cărți și călătorii pe Facebook

Obişnuim să aderăm la grupurile de Facebook dintr-o curiozitate de moment sau fiind in­vitaţi de către prietenii virtuali. În realitate, avantajele de a fi mem­bru al unei comunităţi pe reţelele de socializare sunt incerte, aces­te grupuri fiind deseori lăsate de izbelişte după câteva minute. Atenţia noastră este limitată, iar grupurile – foarte numeroase, de aceea rămânem membri ai comu­nităţilor de care suntem cu-adevă­rat interesaţi.

Pentru a nu sta la dubii când vrei să aderi la un grup, am pre­gătit pentru tine câteva pagini de pe Facebook care ar putea fi in­teresante pentru o fire energică şi curioasă.

 

1. „Astroclub Moldova”

Vrei să afli ce ascund aștrii de pe bolta cerească? Nu ştii cu cine ai putea să discuţi despre pasiunea ta pentru astronomie (prietenii te con­sideră nebun când abordezi astfel de teme şi încep a roti degetul lângă tâmplă)? Curiozitatea ta depăşeşte limitele planetei noastre? Atunci este un club potrivit pentru firea ta. Grupul organizează regulat lecţii gratuite de astronomie, în fiecare duminică, la cafeneaua „Tucano”.

Acolo se discută despre planete, stele, găuri negre. Dacă te consideri un mare cunoscător al astronomi­ei, atunci autoaprecierea ta ar putea suferi în noile circumstanţe; profe­sorii folosesc termeni din fizică şi matematică, aşa că trebuie să-ţi pui mintea în mişcare pentru a înţelege subiectul. De asemenea, poţi bene­ficia de excursii, escapade cu tele­scoape şi sesiuni de fotografiere a corpurilor cereşti. Dacă preferi să stai acasă, atunci pe pagina grupului gă­seşti multiple postări cu poze, ştiri și discuţii pe diverse teme din domeniu.

2. „Erasmus + Moldova”

Cu toate că Erasmus este un pro­gram de studii universitare europe­ne, obiectivul grupului este mult mai ambiţios. Pe pagină sunt postate cu regularitate anunţuri de traininguri pentru tineri, organizate în Uniunea Europeană şi în ţările partenere ale acesteia. Trebuie doar să ai pasiune pentru călătorii, cunoştinţe de limbă engleză şi interes pentru subiectul in­struirii. Ah da, și pașaport.

Dacă totuşi nu ai posibilitatea să călătoreşti, poţi participa şi la instru­irile care se organizează aca­să. Odată ce ai completat un formular de parti­cipare, vei primi pe poșta electronică înştiinţări despre toate trainingurile organizate. Mem­brii grupului vor fi dornici să te ajute cu privire la orice program sau training, iar dacă nu este sufici­ent, poţi accesa şi site-ul www.erasmusplus.md.

3. „Cititorii de cărţi”

Internetul nu este atât de bogat când e vorba de biblioteci electronice în limba română. Pe pagina acestui grup găseşti nu doar o colecţie de volume interesante, ci și persoane deschise, care să te ajute să găsești titlul dorit. Numărul de volume, dar și diversitatea acestora, va impresiona orice bibliofil.

Imensitatea reţelei globale are atât avantaje, cât și dezavantaje. Adesea este nevoie să investeşti multe resur­se de timp pentru a găsi ceva util. În caz de ghinion, căutarea îţi întoarce pagini goale. Foloseşte biblioteca grupului, adaugă cărţi şi discută cu bibliofilii dacă eşti pasionat de lectură şi te atrag noile tehnologii. Iar dacă vrei să citeşti și recenzii literare, acest grup ţi se va potrivi perfect.