12 lucruri mai puţin știute despre România

 1. Reţeaua de transport în comun de suprafaţă din București este cea de a patra cea mai mare din Europa și una dintre cele mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi.
 2. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulaţie în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar 2,75 x 3,80 cm.
 3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 78 de metri, se află pe malul Tisei și a fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.
 4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galaţi, a fost achiziţionat în anul 2007 de către colecţionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 de dolari americani. Valoarea ridicată a exemplarului este dată și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).
 5. Există o religie născută pe teritoriul României care este astăzi răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoţia, Ţările de Jos și Ungaria. Este vorba despre credinţa unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea.
 6. Canalul Dunăre – Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigaţie create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama). Pentru construcţia sa au fost excavaţi 294 de milioane de metri pătraţi la canalul principal și alte 87 de milioane de metri pătraţi la ramura nordică, Poarta Albă – Midia Năvodari (mai mult cu 25 de milioane decât la Canalul Suez și cu 140 de milioane decât la Canalul Panama). Construirea canalului a necesitat o investiţie de circa două miliarde de dolari, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiţiei de peste 600 de ani.
 7. Strada Sforii din Brașov este a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Germania și Parliament Street din Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar lăţimea ei este cuprinsă între 1,11 și 1,35 metri.
 8. Soprana Alma Gluck, una din cele mai faimoase artiste lirice ale lumii și prima cântăreaţă de operă care a reușit să vândă un milion de înregistrări, s-a născut la Iași, pe 11 mai 1884.
 9. Și, tot în 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
 10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiţi de cercetători „Oase 1”, „Oase 2” și „Oase 3”), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.
 11. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este „Luceafărul” de Mihai Eminescu, un record „oficializat” în februarie 2009.
 12. Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia – statuie considerată una dintre minunile lumii moderne – are chipul sculptat de românul Gheorghe Leonida.

 
sursa: webcultura.ro