Să gândim, să spoonem şi să şi facem câte ceva
Eşti una dintre iniţiatorii platformei ospoon.eu, lansarea căreia a avut loc recent. Din câte am observat eu, are gândirea critică şi participarea ca principii de bază, care promit nu altceva decât o schimbare socială, sau cel puţin nişte iniţiative de implicare. V-aţi propus asta? Cum v-a venit ideea unui asemenea proiect?
Multe întrebări. Ideea proiectului a apărut în momentul în care am văzut că există o necesitate avidă de comunicare în rândul tinerilor şi o nouă energie în societate canalizată în iniţiative sociale. Senzaţia asta am avut-o în vara lui 2010, atunci când ne-am mobilizat cu toţii pentru ajutorarea sinistraţilor.
În contextul ăsta, am vrut să creăm o platformă de comunicare şi iniţiativă socială, care să unească iniţiativele individuale pentru a genera un impact social mai mare, dar şi un canal care să nu permită acelei energii să se împrăştie, ci să se perpetueze. După numeroase întâlniri, discuţii şi conferinţe skype, dar şi ţinând cont de schimbările de pe internet, am reuşit să ne cristalizăm ideile despre ce vrem să facem şi ce vrem să se întâmple pe această platformă. Şi ceea ce vrem şi încercăm să facem e exact ceea ce ai spus în întrebare:
Să gândim, să spoonem şi să şi facem câte ceva!
Logoul grafic al platformei sunt două linguri încrucişate, ca nişte arme. Sugerează acestea un fel de reprofilare a armelor violente în unele paşnice şi inofensive?
Cred că poate fi interpretat şi aşa.
Şi cum altfel?
Mmmm. Ideea lui Andrei Dorofei a pornit de la conexiunea dintre gândit şi ospoon.eu, care se rezumă în sintagma de food for thought.
Asta la nivel de linguri şi farfurie. Iar încrucişarea lor e conectată de unul dintre elementele noastre principale – dezbaterile. Rubrica dezbateri se cheamă Spoon Wars. )
Dezbateri – numai virtuale sau şi reale? Preconizaţi alte întâlniri pentru dezbateri şi socializare, ca şi în seara lansării platformei?
DA! Din martie, după ce ne punem virtual pe picioare, vom dezbate live en gros şi en detail.
A, aşteptăm atunci . Ştiu că aţi organizat o conferinţă şi un performance în cadrul proiectului ospoon.eu. Poveşte câte ceva despre aceste evenimente.
Evenimentul „Legile pe care nu le observăm: despre Dumnezeu, trenduri, impozite şi democraţie” a avut loc pe 3 şi 10 decembrie 2011. De ce l-am organizat? Pentru că am vrut un dialog normal despre ce se întâmplă la capitolul Biserică în Moldova. Fără insulte, ţipete şi batjocură, pe de o parte. Dar şi într-un context mai amplu. De aceea am recurs la perspectiva academică şi la cea artistică pentru a vorbi despre Biserică în context social.
Iar pentru a da un context istoric, l-am adus şi pe Michael Bourdeaux, Preşedintele Institutului Keston, cel care a studiat rolul religiei în URSS, sau mai bine zis al religioşilor J.
Performance-ul Baptism of FIRE, pe de altă parte, regizat de Viorel Pahomi, s-a concentrat asupra unui singur eveniment: botezul din Mihăileni (în 2010, un copil a murit în timpul botezului în s. Mihăileni, r. Râşcani).
Textul a constat din reacţiile la acest caz înregistrate în RM şi în România.
Mai sunt planificate şi alte evenimente?
Din martie! Ne apucăm de dezbateri, planificăm şi o altă conferinţă în mai.
Tot la capitolul Biserica în Moldova?
Nu. Conferinţa următoare va viza felul în care nu s-a schimbat discursul integrării europene în contextul crizei socioeconomice din UE, discursul integrării europene în Republica Moldova. Vom organiza şi discuţii de cărţi.
Sunt sigură că o platformă de gândire critică nu poate accepta idei şi atitudini opresive, discriminatorii sau autoritare în spaţiul ei, adică necesită o oarecare selectivitate în sensul bun al cuvântului. Deci site-ul ospoon.eu este deschis pentru oricine doreşte să scrie? Examinează cineva anume materialele ce urmează să fie publicate după anumite criterii?
Da, sigur. Editorii sunt cei care participă, în componenţă mai largă sau mai restrânsă, la selecţia articolelor care sunt publicate pe site. Ceea ce publicăm noi e analiză, opinie (nu atitudine pur şi simplu) şi scris creativ. Dar, bineînţeles, suntem foarte deschişi pentru oricine vrea să scrie. Publicăm atât studii şi analize, cât şi bucăţi de creative writing (povestiri deocamdată, dar avem şi scenarii pe listă, care urmează să apară curând).
Oricine este interesat să colaboreze cu ospoon.eu sau să devină chiar autor de lungă durată, ne poate scrie pe ospoon.eu@gmail.com! Chiar vă rugăm.
Proiectul se bazează pe contribuţii financiare voluntare sau pe finanţări europene/instituţionale?
Scriem, organizăm şi iniţiem, pentru că vrem să facem asta. Dar dezvoltarea site-ului a fost susţinută de Open Society Institute.
La ultima întrebare trecem şi la literatură. Când apare o nouă carte semnată de Maria-Paula Erizanu? :)
Nu ştiu când apare. De scris, scriu, am lucrat împreună cu Viorel Pahomi la textul performance-ului Baptism of FIRE, de exemplu. Mai am un text la care am lucrat mai mult timp, îşi aşteaptă încă publicarea. Şi scriu studii şi articole între timp.
Mulţumesc pentru interviu! Şi mult succes în realizarea tuturor proiectelor planificate. Aşteptăm evenimente. Şi vrem să ne implicăm.
Hai!
Interviu realizat de Carolina Vozian