Ecourile Clipei

Ana Maria CECOI 

Poezia „Muntele meu” are doza sa de lirism și fineţe, dar îi lipsește o anumită complexitate, fie de limbaj, fie de structură, fie de sens. Câteodată nu e destul să alipești, într-o imagine comună, o personificare cu o metaforă ca să creezi poezia, deși ești foarte aproape de a o atinge. Cât de frumos spui: „Nu mi-e frică să strig./ Vocea mea niciodată nu se va pierde/ În imensitatea cerului!” sau „Eu sunt o peşteră/ mereu în formare: picăturile de apă îmi modelează chipul”. Ai grijă însă: a aduce într-un text cuvântul suflet nu îţi dă biletul la trenul accelerat al poeziei. Firește că tu ai libertatea să folosești orice cuvinte dorești, dar măcar încearcă să exprimi altfel ceea ce vrei să numești suflet, dacă vrei să scrii poezie originală și intimă. Apoi, fie ţine-te departe de introducerea politicii în poezie, cât încă nu ţi-ai format o viziune proprie amplă asupra organizării politice mondiale, fie vorbește despre asta, dar în cuvinte mici, care pot să descrie, pot să transmită ceea ce vrei să spui într-un mod literar. Oricum ar fi, poezia ta conţine ceva feeric și optimist, ceea ce este un lucru foarte bun. Felicitări și mult succes mai departe!

 

Maria VIDRAȘCU

Construiește poezia cu mai multă concreteţe. Nu lăsa cutia să rămână cutie. Gândește-te la alternative, joacă-te: „Ce-ar fi dacă dragostea mea ar fi ceaiul tău preferat pe care să-l sorbi dintr-o înghiţitură, ca apoi să mă cauţi zi de zi cu nările-ţi fremătând după cutia în care, tu nu ai știut, dar erau toate gândurile-mi despre tine, cutie pe care nu am putut niciodată să o deschid. Doar tu ai fi putut să o faci, dar pentru tine ceaiul e, ca pentru Turgheniev, o apă murdară, și preferi numai sucuri cu chimicale și edulcoranţi. Dar eu sunt atât de reală”. O altă idee e să începi un alt poem pornind de la versul „Ploaia îmi sărută fruntea”, dar nu te îndepărta de starea poeziei. Păstrează-te într-o singură stare pe durata unui text mic. Lucrează-ţi versurile astfel încât ele să fie limpezi pentru cititor. Reformulează-le. Citește multă poezie! Spor!

 

Veronica SÂRBU

E foarte bine dacă vrei să scrii poezie pozitivă despre Moldova, dar găsește acele lucruri unice pe care le vezi doar tu și adu-le literar în versuri. De ce este miraculoasă? Care este acel miros divin? Ce altceva mai concret te face să vrei să trăiești în această ţară? Citește poezie clasică și contemporană.

Mergi pe un anumit stil sau creează-ţi stilul tău, dar fă-o într-un fel unic, așa cum sunt genele tale de scriitor în devenire. Mult spor!

 

Tatiana VÎJU

Cred că ţi-ar fi util să explorezi un limbaj poetic mai larg de atât. Poezia ta, deși este cuminte și melancolică, trece printr-un șir clasic de cuvinte-clișeu, cu rime la fel de ușoare. E foarte bine dacă vrei să scrii în rime, dar citește și caută în viaţa sau în imaginaţia ta acele versuri care îţi pot pune în valoare starea spiritului și capacitatea lexematică de a te exprima. Mult succes!