Despre concizie și esențe tari
Ce valoare mai poate avea concizia într-o eră în care nu reușim să vizionăm primul sezon al unui serial american că deja se produce al cinci-lea și în care o poveste banală ca 50 de umbre ale lui Grey este desfășurată… în trei cărţi! Astfel, nu e de mirare că mulţi dintre tinerii care scriu povestesc o singură idee în câteva pagini.
În același timp, nu poate fi negată nici valoarea descrierii, care în romane este necesară și inevitabilă. Dar pentru scrierile kilometrice este nevoie de multă dexteritate și lectură. De aceea, atunci când scriem, trebuie să ţinem cont de concizie și esenţă. Se spune că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici”. Mulţi sunt cei care preferă haikuurile sau proza scurtă anume pentru faptul că în câteva cuvinte este spusă o poveste. Marii scriitori, de asemenea, ne demonstrează acest fapt.
De exemplu, Hemingway a pariat că va scrie o povestire doar din patru cuvinte, care îl va atinge pe orice cititor. Și a câștigat pariul: „Vând pantofi copilărești. Nepurtaţi”. Valoarea cuvintelor este în ceea ce reușesc acestea să transmită. Atunci când citim o carte de câteva sute de pagini, cuvintele pe care le reţinem sunt cele ce provoacă niște stări specifice și schimbă ceva în cititor. Astfel, nici măcar un cuvânt din textul pe care îl scriem nu trebuie să fie pus anapoda.
Se întâmplă ca la liceu sau la universitate să ni se ofere teste cu itemi la care trebuie să ne formulăm răspunsul în două-trei propoziţii. E dificil să se ajusteze informaţiile acumulate pe parcursul unui semestru în doar câteva rânduri. De aceea e foarte important să reţinem câteva cuvinte-cheie, esenţiale pentru răspunsul dorit.
Un sihastru se refugiase în deșert și, la un moment dat, a început să alerge și să strige din răsputeri: „Am un răspuns! Am un răspuns! Cine are o întrebare?”. La fel este și în cazul acestor itemi. Atunci când însușim materialul, trebuie să fim atenţi și să avem un răspuns aplicabil în orice situaţie, indiferent de întrebare. Informaţia și cuvintele sunt o pastă maleabilă, ușor de modelat pentru o minte deschisă.
Textul, fie unul academic, fie unul literar, poate avea un impact extraordinar dacă este formulat în maniera potrivită. În acest context, probabil vă este cunoscut un filmuleţ care a devenit viral pe internet. Este vorba de un video cu un orb ce avea o plăcuţă pe care scria: „Sunt orb. Vă rog să mă ajutaţi!”. Nimeni nu îi dădea bani. După care un trecător a modificat textul: „Este o zi frumoasă, dar eu nu o pot vedea!”. Și impactul a fost unul total diferit.
Esenţa și concizia sunt două elemente indispensabile în scriitura de orice tip. Iar cuvintele necesită o atenţie sporită. Acestea sunt „lentile pentru focalizarea minţii”, după cum spunea Ayn Rand. Deci să avem grijă de minte!