A 14-a (r)evoluție culturală
O cultură este vie atâta timp cât circulă și se macină febril în venele societății. Ea nu are dreptul să se sedimenteze, iar cei care îi mențin fluxul sunt generațiile tinere. Una dintre aceste generații este cea a Clipei siderale.
Anul acesta, octombrie rafinat și deloc melancolic ne-a surprins în holul Uniunii Scriitorilor jucând poezie, proză, eseu. Concursul Național de Creație Literară Iulia Hasdeu a ajuns la cea de-a14-a ediție, 14 revoluții literare sub egida revistei Clipa. Evenimentul a reunit multă lume frumoasă, ale cărei idealuri artistice și cuvinte armonizează. Tineri creatori, profesori, oameni de cultură și-au dat mâna și ,,s-au duelat” amical într-un dialog literar. E firesc să zic duel, fiindcă prin aceste lupte intelectuale evoluăm, ne fortificăm cunoștințele, perpetuăm valorile naționale și universale, promovăm o cultură autentică și solidă, ne formăm o conștiință creatoare.
În cuvântul de salut al doamnei Iulia Iordăchescu, directorul revistei Clipa, s-a menționat cu regret absența din acest an a tinerilor laureați de peste Prut la festivitatea de premiere. Ca de fiecare dată, ei au demonstrat potențial creator și performanță. În timpul decernării premiilor s-a dat citire și numelor laureaților absenți (din varii motive), transmițându-le gânduri bune izvorâte din inima sinceră a Basarabiei.
De la kilometri distanță, ne-a salutat cordial poeta Eugenia Bulat, directorul fondator al revistei Clipa. Dumneaei le-a urat tinerilor creatori inspirație, prezență de spirit, echilibru și silențiozitate, răbdare și tenacitate, suflet și inimă în tot ceea ce scriu, sinceritate și profunzime, responsabilitate, bogăție de spirit.
Membrii juriului din acest an: Aurelia Borzin, redactor-șef al revistei; Călina Trifan, poetă și Lucia Țurcanu, critic literar, președinte al juriului, au ținut câte un discurs cu referire la calitatea textelor, criteriile jurizării, au făcut aprecieri şi sugestii.
Alți invitați care au onorat cu prezența gala din acest an și de la care tinerii laureați au însușit lecții de literatură, de rezistență sau de atitudine au fost Teo Chiriac, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chișinău și omul de cultură Ion Ungureanu. Numărul 5 al revistei Clipa a fost prezentat de Victoria Mărgineanu.
Pentru mine momentul culminant e decernarea premiilor. Laureații sunt captivi în brațele emoției, iar cele mai multe chipuri demască o ușoară frică. Tinerii creatori au răspuns provocărilor pentru a primi diploma mult râvnită. Juriul le-a adresat întrebări pe marginea textelor scrise.
O altă clipă mult așteptată, plină de suspans și tensiune, a fost anunțarea laureatelor la secțiunea Debut. Tinerele Ana-Mihaela Nuța și Elena Puiu au avut curajul să piardă din vedere țărmul pentru a descoperi noi oceane poetice. Manuscrisele lor au convins juriul că au ajuns la o maturitate estetică și merită să devină cărți de debut. Laureatele au susținut un recital poetic. Am pătruns în universul creator al Elenei prin Mărturisirile verzi, iar fluturii din Crisalida Anei-Mihaela ne-au condus inima într-un spațiu mirific al sentimentelor.
Evenimentul a reușit grație sprijinului financiar din partea Direcţiei Cultură a Primăriei mun. Chişinău, Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport, Ambasadei României la Chişinău şi a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.
Gala concursului din acest an s-a desfășurat cu succes și a demonstrat că vine o generație care se vrea văzută, se vrea auzită. Clipa își asumă responsabilitatea unei școli de literatură eficiente. Ea îi încurajează pe tineri și îi invită la colaborare. E îmbucurător faptul că devine un epicentru al vocilor tinere, dornice de afirmare și străduindu-și să-și aducă cultura la zi. În acest sens, Clipa reprezintă un spațiu deschis dialogului cultural intra- și între generații. În lumea superficialității și a kitsch-ului care începe să ne invadeze societatea de astăzi și să mutileze frumusețea adevăratelor valori, un astfel de suport cultural contribuie la menținerea autenticului.
Scrieți, fiți inventivi, creați noi dimensiuni, insistați asupra modelării voastre spirituale, colecționați minunatele și memorabilele clipe în buzunarele experienței.
Să convertim Clipa în Eternitate! Iar vouă, dragi tineri, vă dăm undă verde imaginației…
Salut cordial
întreaga prezenţă a Galei 2012 a Concursului Iulia HASDEU: elevi, profesori, îndrumători ai tinerilor, scriitori, oameni de cultură, reprezentanţi ai presei şi, nu în ultimul rând, redacţia revistei CLIPA.
Îi salut cu afecţiune pe învingătorii ediţiei 2012 a concursului. Acestora din urmă, care sunt, azi, şi cei dintâi, voi să le dăruiesc, spre înarmare intelectuală, câteva adagii latine, în ideea că, la început de cale, dar şi mereu în viaţă, le-ar putea fi de folos. Le-am zis Nouă piloni latini întru fiinţă.
Deci, vă urez:
1. INSPIRAŢIE şi PREZENŢĂ DE SPIRIT, mereu. Dar să nu vă prindă panica dacă se întâmplă uneori şi altfel, pentru că Nemo mortalium omnibus horis sapit, adică: „Niciun muritor nu este înţelept la fiece oră”.
2. ECHILIBRU şi SILENŢIOZITATE în sinele vostru, or, Vasa inania multum streput, căci… doar „Vasele goale fac multă gălăgie”.
3. RĂBDARE şi TENACITATE, cu alte cuvinte: Tacitulus taxim, pentru că doar în linişte, încet-încet, se cuceresc înălţimile spirituale.
4. SUFLET, INIMĂ în tot ce scrieţi: Ex abondantia cordis os loquitur, pentru că doar prin abundenţă de inimă vorbeşte gura.
5.CONCENTRARE în gânduri: Multa paucis, ca să puteţi spune multe în puţine cuvinte: omul de azi e grăbit, s-a acumulat multă cunoaştere, iar tehnologiile nu au limite.
6. SINCERITATE şi PROFUNZIME, prin dictonul Apertis verbis, ceea ce înseamnă a spune sincer ceea ce ai de spus, cu cărţile deschise.
7. RESPONSABILITATE pentru cele scrise: în faţa sinelui propriu, în faţa neamului tău, în faţa lumii, pentru că Verba volant, scripta manet şi Numai ce este serios este frumos, cum se afirmă, mai recent, în operele clasice ruse.
8. BOGĂŢIE de SPIRIT, prin cunoaştere şi lecturi pe rupte, pentru că Omo mundus minor – „Omul e o lume în miniatură”, devine, mai ales, o lume…
9. Multum… viva vox facit!, mai spuneau latinii. „E mare puterea unei voci vii!…”, or, nu în zadar, pe pământul Basarabiei, multe voci, din cele mai vii (!), au trebuit, de la un timp încolo, să amuţească. Să nu uităm!
Mai aqua e fuoco si mescoleranno, ziceau marii greci. Să nu uitaţi: voi reprezentaţi focul. Şi atât Basarabia, cât şi vârsta voastră constituie linia întâi a unui mare front pentru existenţă. Pentru o existenţă CONŞTIENTĂ, LIBERĂ, CREATOARE!
Har Domnului: nimerind în raza Clipei, aţi şi păşit deja cu dreptul! Vivat şi fiţi mereu în floare, spre bucuria şi speranţa tristei Basarabii, a întregii românităţi!
Doamne ajută şi bună desfăşurare Galei 2012!
Eugenia BULAT
Veneţia, 25 octombrie 2012